Hoe lang ik er wel niet over gedaan heb om structureel te sporten mét plezier

Dat is ongeveer zo gegaan:

Ik heb heel wat periodes gehad dat ik een tijdje aan het sporten was om vervolgens weer te stoppen. Slecht weer.. zere knie.. winterstop.. zwangerschappen.. noem maar op! Excuses om niet te sporten, daar had ik er wel wat van. Ik had regelmatig het gevoel dat sporten gewoon niet voor mij was weggelegd (nog een excuus..) En tot slot kon ik genoeg andere dingen bedenken, die ik leuker vond om mijn avond mee te vullen. Ik vond sporten eigenlijk gewoon zonde van mijn tijd.. :) 

Gelukkig vond ik blijkbaar toch steeds een sprankje motivatie of enthousiasme om te starten en met een 0.0 conditie weer uit een diep dal komen.

Wat maakte ik het mezelf moeilijk!

Een half jaar na de geboorte van mijn jongste zoontje, 3 jaar geleden, besloot ik dat ik weer ging sporten. Voorgoed en minimaal 2x in de week. Er zijn tenslotte mensen die het fijn vinden om te sporten en ik denk dat ik daar ook gewoon jaloers op was. Dus ik vond dat ik niet moest zeuren en aan de bak! Ik startte weer met mijn wekelijkse bootcamp training en daarnaast 1x hardlopen per week. Na 3,5 km zwoegen was ik paars aangelopen. Ik had met mezelf afgesproken dat ik dit een maand ging volhouden. Gewoon als proefperiode. En dat ik daarna wel zou kijken hoe ik erin stond. Na die maand voelde ik me duidelijk beter, het bewegen had effect. Mijn conditie had echt een sprongetje gemaakt en ik kreeg gewoon spieren door die 4 uurtjes bootcamp. Ik moest mezelf vervolgens nog wel de deur uitslepen, maar het begin was er.

In de 3 afgelopen jaren ben ik niet meer gestopt met sporten. Ik wil namelijk nooit meer terug naar mijn 0.0 conditie dieptepunt. Wist je dat je binnen 6 weken (niet sporten) weer helemaal terug bij af bent? Toen ik dit leerde tijdens mijn opleiding, was ik nog meer vastberaden om structureel te sporten.

Ik sport nu 3 keer in de week en ik hoef mezelf daar niet voor te motiveren. Meestal doe ik een uurtje bootcamp en de andere 2 keer ga ik 6 a 7 km hardlopen. Schiet de bootcamp er bij in, dan loop ik een derde keer. Ik heb een behoefte ontwikkeld aan die beweging en maak er daarom automatisch tijd voor. Het is mijn oplaad moment en de beste ideeën ontstaan tijdens het hardlopen.

Het feit dat ik fit en energiek ben en het sporten voor mij ondertussen echt een gezonde gewoonte is geworden, geeft me veel rust. Ik ben namelijk eindelijk op een punt dat ik het gevoel heb dat ik dit met gemak kan vasthouden. En eigenlijk gun ik iedereen eenzelfde mate van energie en geluk dat ik uit het sporten haal.

Een volgende keer neem ik je mee in de positieve effecten van sporten en wat tips hoe je sporten onderdeel maakt van je leefstijl. 

Vorige
Vorige

Gun jezelf je ‘reistijd’ weer!

Volgende
Volgende

Van ongezond naar gezond